Σάββατο, 26 05 2018

Μάκης Κάλαρας

 

Μετά από μια συνέντευξη με τον Μάκη Κάλαρα καταλάβαμε πως πάντα είχε ως στόχο να φτάσει ψηλά, ''Μου αρέσει ο πρωταθλητισμός και πριν χτυπήσω πάντα ήθελα να διακριθώ στον αθλητισμό'' μας είπε. Μετά το ατύχημά του κατάφερε να διακριθεί στην Ολυμπιάδα του 2004 στη δισκοβολία δείχνοντάς μας πως δεν το έβαλε κάτω. Μετά από αυτό ακολούθησαν πανευρωπαϊκά ρεκόρ και στη συνέχεια κάτι το οποίο άρχισε για πλάκα αλλά αποδείχτηκε πως θα ήταν αυτό με το οποίο θα ήθελε να ασχοληθεί, το sit ski. Ο στόχος του είναι να κάνει το ακατόρθωτο' να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα διακριθεί σε χειμερινή και θερινή ολυμπιάδα. Αυτή την περίοδο συνεχίζει την προετοιμασία του για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρωσίας, όπου θα αγωνιστεί στο άθλημα του sit ski.

 

 

 

 

Ένα φίλμ απο την προπόνησή του..

 

Τη στιγμή της απονομής, όπως λέει και ο ίδιος, όλα γίνονται πολύ γρήγορα και δεν καταλαβαίνεις τι σου συμβαίνει. ''Όταν βλέπω άλλους που παίρνουν μετάλλιο και κλαίνε σκέφτομαι εμένα και θυμάμαι ότι ήμουν πολύ σοβαρός!''

Είναι άνθρωπος που δεν τα παρατάει εύκολα και τα βλέπει όλα από την θετική τους πλευρά δίνοντας έτσι ένα καλό παράδειγμα σε όσους τα παρατάνε με την πρώτη δυσκολία. Βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και ελπίζει πως όλα θα πάνε καλύτερα μέρα με την μέρα. Προχωράει την ζωή του και δεν αφήνει ευκαιρίες να του ξεφύγουν.

Στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με ομαδικά αθλήματα αλλά προτιμάει τα ατομικά καθώς θέλει να γνωρίζει που γίνεται το λάθος και να το διορθώνει ώστε να γίνεται καλύτερος. Το μυστικό της επιτυχίας του, όπως λέει και ο ίδιος, είναι ότι είναι κοινωνικός και αισιόδοξος.

 

Πέρα από τον αθλητισμό που είναι το βασικό στοιχείο της ζωής του μπορεί να βρει χρόνο και για άλλες δραστηριότητες όπως κανένα σινεμά, βόλτα με φίλους, μπάσκετ, διακοπές, ταξίδια, φαγητό. Προσπαθεί να απέχει από συνήθειες όπως είναι το ποτό και το κάπνισμα και κρατάει πάντα τον εαυτό του σε εγρήγορση. Το πρόγραμμά του είναι αρκετά βαρύ αφού σχεδόν όλη μέρα προπονείται, κάνει διατροφή και ότι άλλο χρειάζεται για να πετύχει το στόχο του.

 

Ένα φιλμ για την καθημερινότητά του: Feet off the Ground.

 

Οι δικοί του αισθάνονται πολύ όμορφα και είναι υπερήφανοι. Τον πρώτο χρόνο είχαν στεναχωρηθεί για το ότι είχε συμβεί αλλά από την στιγμή που είδαν ότι είχε γίνει ανεξάρτητος είναι ευτυχισμένοι για αυτόν.

 

''Είναι πολύ δύσκολο να βρει κάποιος δουλειά στην Ελλάδα. Θα πρέπει να έχει αγοράσει δικό του αυτοκίνητο, καθώς οι συγκοινωνίες δεν υπάρχουνε. Μετά αφού φτάσει στη δουλειά του οι πιο πολλές εταιρείες δεν έχουν τουαλέτες για ανάπηρους και οι πιο πολλές δεν ζητάνε δουλειά γραφείου γιατί αυτό μόνο μπορεί να κάνει ένας ανάπηρος. Δεν μπορεί να είναι σερβιτόρος η οτιδήποτε άλλο. Γενικά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, για αυτό οι πιο πολλοί ζουν με το παραπληγικό επίδομα που δίνει το κράτος. Εγώ ξέρω πάρα πολλούς ανέργους.''

 

Ευτυχώς για τον ίδιο η αντιμετώπισή του από τους γύρω του δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα.

''Δεν έχω κάποιο πρόβλημα, με αντιμετωπίζουν κανονικά. Με ζηλεύουν δεν με αντιμετωπίζουν σαν άνθρωπο με κάποιο πρόβλημα. Δεν ξέρω, στην αρχή μπορεί καμιά γιαγιά, παππούς θα πει κρίμα το παιδί αλλά μόλις καταλάβουν ότι είσαι μια χαρά τότε όλα εντάξει. Τα νέα παιδιά δεν έχουν κανένα πρόβλημα, εντάξει είναι

και το στυλ μου εμένα, είναι λίγο διαφορετικό.''

 

Τέλος πέρα από τον πρωταθλητισμό ο Μάκης Κάλαρας δίνει και ομιλίες- διαλέξεις σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια έχοντας ως βάση τα δικά του βιώματα και μιλώντας στα παιδιά για τον πρωταθλητισμό, για την ολυμπιάδα αλλά και πώς να φέρονται σε έναν ανάπηρο. ''Πηγαίνω σε παιδιά που έχουν χτυπήσει στην Κομοτηνή και τους μαθαίνω μέσα σε 20 μέρες διάφορα πράγματα γιατί άμα είσαι ανεξάρτητος δεν έχεις κανέναν ανάγκη. Βλέπουν και εμένα που έχω φτάσει σε ένα καλύτερο επίπεδο και είμαι ήδη καλά. Επίσης έχω γνωρίσει και σε παγκόσμιο επίπεδο και άλλους αθλητές που είναι πολύ καλά'' . Πέρα όμως από τις ομιλίες έχουν ιδρύσει και έναν σύλλογο στην Κομοτηνή με το όνομα ''ΠΕΡΠΑΤΩ'' στον οποίο εκτός από το να μαθαίνουν στα παιδιά να είναι αυτόνομα έχουν προσθέσει στο πρόγραμμά τους και τα extreme sports όπου συμμετέχουν άτομα με ή και χωρίς κινητικά προβλήματα.

 

 

Σε κάποιον που θα έχει μια αναπηρία θα πρέπει να του φέρεσαι φυσιολογικά όπως θα φερόσουν σε έναν κανονικό άνθρωπο, και να μην του δείχνεις ότι τον λυπάσαι, αυτό είναι κάτι το οποίο με ενοχλεί πάρα πολύ. Εννοείται όμως πως υπάρχουν και ανάπηροι που έχουν δημιουργήσει κόμπλεξ καθώς η κοινωνία τους έχει κάνει έτσι, αλλά το λάθος είναι κατά κύριο λόγο δικό τους. Πρέπει να αποκτήσουν λίγο τσαμπουκά στη ζωή τους καθώς αύριο-μεθαύριο ο κόσμος θα αισθανθεί τύψεις και θα τους βοηθήσουν, δεν πρέπει να τα έχουμε όλα έτοιμα.''

 

Σκοπός του είναι αρχικά να διακριθεί και έπειτα όταν σταματήσει να πάει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και να τους πει για την πορεία του σαν αθλητής. Παρόλο που ο ίδιος δεν βγάζει κάποιο όφελος καθώς το άθλημά του είναι πολύ ακριβό, θέλει να συνεχίσει την όλη προσπάθεια και να διαδώσει την εμπειρία του. Πέρα από τα χρήματα που βάζει ο ίδιος, φέτος ευτυχώς βρέθηκαν κάποιες εταιρίες (Bsb, wind αι η φαρμακευτική demo) που θα του χορηγήσουν κάποιους αγώνες για να προκριθεί για την ολυμπιάδα.

 

Το άθλημα του είναι δύσκολο γιατί πρέπει να είναι με ένα πέδιλο!

 

 

Το μυστικό με τον αθλητισμό πρέπει να είναι η ξεκούραση και η σκληρή καθημερινή προπόνηση.

 

 http://vimeo.com/54495846

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 79% (11 Votes)

Powered by Bullraider.com
Up