Σάββατο, 26 05 2018

Σχεδία | Περιοδικό δρόμου

 

Επισκεφτήκαμε τα γραφεία της «Διογένης ΜΚΟ» (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία), θέλοντας να μάθουμε για το έργο που επιτελεί και να το μεταδώσουμε και εμείς με τη σειρά μας στον κόσμο.

 

Η Διογένης ΜΚΟ, το νομικό πρόσωπο της «ΣΧΕΔΙΑΣ»  δηλαδή, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2010. Ωστόσο η δράση τους είχε ξεκινήσει από το 2006 προς το 2007, όταν οι ιδρυτές αυτής της οργάνωσης που ασχολείται με την ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων, το περιοδικό δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» και τις κοινωνικές περιηγήσεις, ξεκίνησαν φτιάχνοντας μια ομάδα αστέγων.

Στόχος του περιοδικού είναι να στηρίξει τον άνθρωπο και την προσπάθειά του να τα βγάλει πέρα σε μια εποχή που όλοι βιώνουμε με τον δικό μας τρόπο την οικονομική κρίση. Σε αυτή την προσπάθεια όλοι όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες είναι καλοδεχούμενοι.

 

Σε ένα ναυάγιο η σχεδία είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε στο νησί της σωτηρίας και να πατήσουμε σε μια πιο στέρεα γη.

 

 

Τα περιοδικά δρόμου είναι πρωτίστως μια κοινωνική πρωτοβουλία και μετά εκδοτική. Όπως είναι και το μότο του αυστραλιανού περιοδικού THE BIG ISSUE "supporting people supporting herself", από όπου και υιοθέτησαν την ιδέα. Πουλώντας λοιπόν το περιοδικό «ΣΧΕΔΙΑ», οι πωλητές κερδίζουν το 50% από τα κέρδη τους (το αγοράζουν 1,5 ευρώ και το πουλάνε 3) και εξασφαλίζουν ένα μικρό εισόδημα την ημέρα ώστε να μπορούν να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες (φαγητό, καφές κ.α). Δεύτερος στόχος είναι να ενεργοποιήσουν τον άνθρωπο. Υπάρχει γι' αυτό από μια ιστορία τους σε κάθε τεύχος της Σχεδίας.

 

Με αυτο τον τρόπο ενεργοποιούνται και παύουν να είναι αόρατοι. Έρχονται κάθε μέρα με αξιοπρέπεια για να πάρουν τα περιοδικά ώστε να βγουν στο δρόμο και να τα πουλήσουν. Ακόμα και μια καλημέρα να τους πεις είναι πολυ σημαντικό για αυτούς.

 

Ο τρόπος που προκύπτει λοιπόν το όνομα «ΣΧΕΔΙΑ» δεν είναι καθόλου τυχαίος. Σε ένα ναυάγιο η σχεδία είναι αυτή που θα μας βοηθήσει να φτάσουμε στο νησί της σωτηρίας και να πατήσουμε σε μια πιο στέρεα γη.

 

 

 

 

ΑΟΡΑΤΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

 

Η ιδέα αυτή προήλθε απο παρόμοια περιοδικά του εξωτερικού. Είναι διαδρομές από έναν άντρα ή μια γυναίκα που έχει ζήσει ή εξακολουθεί να ζει τη ζωή του στο δρόμο. Οι περιηγήσεις ξεκινάνε από τα γραφεία στο Μεταξουργείο, εξηγώντας στον κόσμο πρώτα το έργο τους, και καταλήγουν στην Βαρβάκειο. Περνάνε κάτω από την Ομόνοια και από 7 άλλες πιο σημαντικές δομές της πόλης κάνοντας στάση έξω από αυτές. Ο οδηγός αναφέρει τι υπηρεσίες παρέχουν και τι κάνουν τώρα σε καιρούς κρίσης μοιράζοντας επίσης και ένα κομμάτι από τη ζωή του για το πώς βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση. Το κόστος συμμετοχής είναι 3 ή 6 ευρώ και από αυτά το 50% αποτελεί έσοδο για τον ίδιο τον οδηγό. Δίνοντας του πάλι τη δυνατότητα να έχει ένα μικρό έσοδο την ημέρα και συγχρόνως βλέπει και ο κόσμος ποια είναι η πραγματικότητα που ίσως μπορεί να μην την ξέρει πολύ καλά. Οι διαδρομές γίνονται κάθε Σάββατο στις 11, εκτός αν είναι σχολείο ή γκρουπ 5 ατόμων που υπάρχει μια συνεννόηση.

 

 

 

 

ΕΝΑΣ ΚΑΦΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ

 

Μια άλλη δράση που προέρχεται και αυτή από το εξωτερικό, είναι «ο καφές που σε περιμένει». Σύμφωνα με αυτά που έχουμε μάθει ξεκίνησε πριν 100 χρόνια στην νότια Ιταλία και δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να πληρώσει τον καφέ του αλλά και να προπληρώσει και έναν άλλον καφέ με μια έκπτωση 30%. Στη συνέχεια όποιος συμπολίτης μας που δεν έχει λεφτά θέλει να πιει, μπορεί να ρωτήσει αν υπάρχει ένας καφές που περιμένει. Στην ουσία το φλιτζάνι της αλληλεγγύης είναι μια πράξη αγάπης, ένα κέρασμα σε έναν άγνωστο. Στόχος είναι να μας φέρει πιο κοντά. Με αυτόν τον τρόπο όσοι είναι κλεισμένοι σπίτι τους μπορούν και πάλι να ενταχτούν στην κοινωνία και να ξεφύγουν από την κατάθλιψη που τους κυνηγάει. Τα μέρη μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα της «ΣΧΕΔΙΑΣ» αλλά και στο περιοδικό που βγαίνει κάθε μήνα. Επίσης όσα μαγαζιά συμμετέχουν έχουν διάφορες αφίσες της «ΣΧΕΔΙΑΣ», ένα ειδικό αυτοκόλλητο και συνήθως υπάρχει και ένας πίνακας που το σημειώνουν. Τα μαγαζιά βρίσκονται από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

 

 

 

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΣΤΕΓΩΝ

 

Η ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων που δημιουργήθηκε το 2007, θα λέγαμε πως είναι η πρώτη ιδέα για να έρθει ο ένας πιο κοντά με τον άλλον και να δεθούν μεταξύ τους. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, όλων των ηλικιών, που είναι αποκλεισμένοι από πολλές δραστηριότητες, με τον αθλητισμό να είναι μια από αυτές. Προπονήσεις γίνονται κάθε Κυριακή στο γήπεδο του Ρουφ στην Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη που παραχωρεί ο δήμος Αθηναίων. Είναι ανοιχτό για όλους όσους θέλουν να διασκεδάσουν και να αθληθούν.

 

 

Μια επιπλέον βοήθεια επίσης που προσφέρει αυτή η ομάδα στους ανθρώπους που στρέφονται σε αυτήν είναι οι συμβουλές μέσω ειδικών ώστε να γίνουν καλύτεροι πωλητές του Περιοδικού «ΣΧΕΔΙΑ».

 

Δεν είναι πάντοτε όμως εύκολο πάρα τη βοήθεια που τους προσφέρεται. Όταν φοράνε το γιλέκο της «ΣΧΕΔΙΑΣ» είναι δύσκολο, γιατί μπορεί να τους προσπερνάει πολύς κόσμος. Ταυτόχρονα όμως κάποιοι άλλοι τους δείχνουν αγάπη. Ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης είχε κληθεί να πουλήσει Περιοδικά «ΣΧΕΔΙΑ» για μια ώρα και στο τέλος είπε ότι με το γιλέκο της σχεδίας ένιωσε αόρατος, ενώ όταν το έβγαλε έπεσαν όλοι πάνω του. Αυτό όμως δεν ισχύει απαραίτητα και για τους ανθρώπους της «ΣΧΕΔΙΑΣ».

 

Τέλος, να αναφέρουμε πως πάνω από 20 άτομα έχουν προχωρήσει με τη ζωή τους και έχουν βρει εργασία αλλού. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της «ΣΧΕΔΙΑΣ». Να υποστηρίξει τους ανθρώπους της για ένα καλύτερο μέλλον.

Η «ΣΧΕΔΙΑ» βρίσκεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μόνο -προς το παρον. Σύμφωνα με τους ίδιους πρέπει να επεκταθεί, αλλά είναι μια μικρή ομάδα ατόμων και για να το κάνουν αυτό πρέπει να γίνει σωστά και οργανωμένα.

 

Εμείς τους ευχαριστούμε που μοιράστηκαν μαζί μας το έργο τους και ευχόμαστε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, γιατί πολύς κόσμος έχει ανάγκη τη βοήθειά τους.

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 98% (5 Votes)

Powered by Bullraider.com
Up