Σάββατο, 26 05 2018

Small Letters

 

Πριν από λίγες μέρες πήρα στα χέρια μου, θα έλεγα, ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Σε καμία περίπτωση δεν είχα φανταστεί πως ένα βιβλίο θα μπορούσε να συνδυαστεί τόσο έξυπνα με το κινητό μας τηλέφωνο και να το κάνει τόσο ενδιαφέρον. Θα μπορούσαμε να πούμε πολύ απλά πως το κινητό μπορεί και του δίνει «ζωή». Ήταν ένα πολύ ωραίο βιβλίο που ανεπιφύλακτα σας το προτείνω. Αυτό με οδήγησε στην επιθυμία να γνωρίσω την Υβόννη, τη συγγραφέα του βιβλίου και να μάθω περισσότερα γι' αυτό. Παρόλο που η συνέντευξη έγινε μέσω skype, λόγω της μεγάλης απόστασης, τελικά όλα πήγαν μια χαρά.

 

 

Η ίδια μας εξήγησε πως ξεκίνησε την συγγραφή του βιβλίου, σαν εργασία μεταπτυχιακού στην Αγγλία για το Goldsmiths, University of London. Η ιδέα προήλθε μετά από ένα μάθημά της, στο οποίο τους μίλησαν για την ψηφιοποίηση (digitization) και τα ηλεκτρονικά βιβλία (ebooks) και για το πώς εκείνα θα επικρατήσουν στο τέλος. Ήθελε να δημιουργήσει κάτι το οποίο θα αντικρούσει αυτή την ιδέα. Για αρκετό καιρό δεν είχε σκεφτεί τι ακριβώς θα παρουσίαζε, μέχρι τη στιγμή που επέστρεψε στην Ελλάδα πριν την παράδοση της τελικής εργασίας. Εκεί με αφορμή ένα περιστατικό, της ήρθε η ιδέα να γράψει μια μικρή ιστορία ή όπως μας είπε εκείνη «ένα παραμύθι για μεγάλους». Μόλις επέστρεψε στο Λονδίνο έχοντας την ιστορία και την ιδέα ξεκίνησε να φιλμάρει μικρά βιντεάκια που θα τα πρόσθετε με την βοήθεια των Qrcodes.

 

 

Ήθελα να συνδυάσω κείμενο, εικονογράφηση, βίντεο και μουσική με τρόπο ώστε να βγει ένα δεμένο αποτέλεσμα που στο τέλος θα ήταν ένα κανονικό βιβλίο. Δεν υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσω. Στην ουσία ήταν σαν να έκανα μια ταινία μικρού μήκους σε βιβλίο, την όποια μπορείς να τη διαβάσεις και με τη χρήση του κινητού να δεις τα βίντεο που έχει στις σελίδες συνδεδεμένα με QR codes.

 

Το κυρίως θέμα του βιβλίου αυτού είναι μια πάθηση πολύ επίκαιρη, ο καρκίνος. Η Υβόννη ήθελε να ξυπνήσει λίγο τον κόσμο και να του δείξει πόση δύναμη έχει μέσα του. Και πράγματι, μετά από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου και βλέποντας το πείσμα που είχε για να τα καταφέρει και να το ολοκληρώσει, ένιωσα και εγώ πιο αισιόδοξος. Η έξυπνη αυτή ιδέα της για τα Interactive βιβλία, όπως θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε, είναι κάτι το όποιο όπως μας είπε και η ίδια θα ήθελε να το μοιραστεί με τον κόσμο, καθώς πιστεύει πως θα ήταν αρκετά χρήσιμα σε παιδάκια με μαθησιακές δυσκολίες.

 

 

Η ηρωίδα του βιβλίου, η Λίζα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν έχει κάποια συγκεκριμένη ταυτότητα και είναι διαφορετική για τον καθέναν. Είναι ένας άνθρωπος που σταμάτησε να ονειρεύεται λόγω της αρρώστιας αλλά βρήκε το κουράγιο να χαμογελάσει ξανά.

 

 

               

 

Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε: http://smalllettersbook.bigcartel.com/product/small-letters-book

Facebook Page: https://www.facebook.com/SmallLettersBook/

 

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 100% (6 Votes)

Powered by Bullraider.com
Up