Σάββατο, 26 05 2018

'Εκφραση μέσω Graffiti

Θα έλεγε κανείς ότι η τέχνη βρίσκεται μόνο στα μουσεία. Αν όμως βγούμε έξω στον δρόμο και παρατηρήσουμε τις πολυκατοικίες, τους τοίχους, ακόμα και τους κάδους, μπορούμε να διακρίνουμε μια διαφορά στα χρωματιστά σχέδια, ζωγραφισμένα με spray ή μπογιές που απλώνονται στους τοίχους σκεπάζοντας την μεγάλη έκταση... του γκρι.

 

 

 

To Graffiti είναι μια τέχνη του δρόμου, μια τέχνη που δεν αρκείται στην ένταση του πολιτικού συνθήματος, αλλά ανοίγει φτερά για την ελευθερία, για την πίεση και την έκφραση.

 

 

Χιλιάδες νέοι δημιουργούν στους άδειους τοίχους, εκφράζοντας τα συναισθήματά τους, την χαρά τους, τον πόνο τους, μετατρέποντας έτσι τους δρόμους σε underground γκαλερί και τους περαστικούς σε ανύποπτους θεατές μιας έκθεσης χωρίς την ημερομηνία λήξης. Βέβαια αρκετοί υποστηρίζουν πως το Grafffiti είναι απλά βανδαλισμός, και πως η μόνη διαφορά με την τέχνη είναι η έγκριση. Στο Graffiti πάντως το θέμα είναι ποιος δίνει αυτήν την έγκριση, αλλά και ποιος από την άλλη πλευρά νοιάζεται να τη ζητήσει. Μερικοί, (και κυρίως πολιτικοί) υποστηρίζουν πως το Graffiti είναι έγκλημα, βανδαλισμός ξένων περιουσιών. Δεν είναι έτσι όμως. Αν προσέξει κανείς λίγο παραπάνω και βυθιστεί σ'αυτές τις αλλιώτικες εικόνες που είναι πάντα ανοιχτές για όλους θα καταλάβει ότι δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα όπως νομίζει.


Για αυτό λοιπόν ας αφήσουμε το ατελείωτο ερώτημα γύρω από την καλλιτεχνική φύση του Graffiti, το τι είναι. Είναι τέχνη; Βανδαλισμός; Κάτι παλιόπαιδα; Δεν έχει σημασία, την απάντηση απλά μπορείς να την νιώσεις μέσα από τους τοίχους, μέσα από τα κομμάτια. Ίσως έτσι κάνουμε πιο όμορφο και χρωματιστό τον κόσμο μας...

 

 

by elena

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 95% (4 Votes)

 

 

Powered by Bullraider.com
Up